De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Ui (Allium cepa)

kruiden Ui (Allium cepa)

kruiden Ui (Allium cepa)

kruiden Ui (Allium cepa)

Ui (Allium cepa)

Print Recept

In oude kruidenboeken kom je vaak ui tegen. Waarvoor gebruikten ze die bollen eigenlijk?

Uienhoestdrank bestaat die echt?
Je kan er inderdaad hoestsiroop van maken:

  • Snij een grote ui in ringen en leg die in een grote kom.
  • Doe er een laagje zuivere natuurlijke honing over en laat een nachtje staan.
  • Zeef 's anderendaags het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 soeplepels per dag.

Je kan ook uien koken in wat water. Zeef het sap eruit en meng het met wat honing. Neem tweemaal per dag een paar slokjes.

Verkoudheid
Kinderen kijken nog altijd wel eens bedenkelijk als je een gesnipperde ui naast je nachtkastje legt om je verkoudheid wat te verzachten. Maar het werkt.

Als je taai slijm niet weg krijgt, kunnen uien soms echt wel helpen. Uien zijn net als prei, bieslook en knoflook telgen uit de Alium-familie. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden.

Helpen uien tegen brandwonden?
Als je een 'stoom'-brandwonde hebt door onbezonnen boven een pruttelende pot te hangen, hebben we de volgende truc. Plet een ui in een elektrisch molentje, doe er een sprits zout bij en leg dat papje op de rode 'ver-stoomde' plek. Het is een aloude remedie die de pijn verdreef en blaren vermeed.

Uien drijven vocht af
Als je een uitje rauw over de sla snippert, heb je niet alleen een lekker slaatje, maar het werkt ook nog licht vochtafdrijvend.

Preventief
Ui zit vol met vitamine C en die kan dan weer nare winterkwalen voorkomen.

Stilt de pijn
Heb je last van hoofd- of tandpijn en oor- of oogontsteking dan kan je de pijn verminderen door een gesnipperde ui in een oud washandje op je nek te leggen. Je doet er een sjaal rond en je wacht tot de pijn vermindert of volledig verdwijnt. Raadpleeg uiteraard ook je huisarts.

Koorts
Sommigen binden datzelfde washandje (in die volgorde) met de gesnipperde ui erin onder hun voeten als ze last hebben van koorts.

Haaruitval
Als je last hebt van roos of haaruitval heb je vaak een tekort aan zwavelhoudende olie. Die zit nu net in uien. Haal in het roosgeval maar vlug je uien boven.

Attentie
Ui is een waardevol gewas, maar kan ook voor problemen zorgen. Als je vlug van gistingsprocessen en darmgassen kunnen uien stokken in de goedgevoel-wielen steken. Maar dan zijn er weer andere kruiden die een handje helpen.
Venkel bijvoorbeeld voorkomt winderigheid. Maar als de venkelzaadjes hun winddoel missen, bedenk dan dat uien darminfecties voorkomen en de darmflora herstellen. Laat het dan maar waaien!


Daniëlle Houbrechts | Startpagina