De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Vlier - vlierbessensiroop (Sambucus nigra)

kruiden Vlier - vlierbessensiroop (Sambucus nigra)

kruiden Vlier - vlierbessensiroop (Sambucus nigra)

kruiden Vlier - vlierbessensiroop (Sambucus nigra)

Vlier - vlierbessensiroop (Sambucus nigra)

Print Recept

Kan je me nog eens het recept van die lekkere vlierbloesemlimonade en -jam bezorgen.

Je kan met vlier van mei tot juni aan de slag. Dan hangen de wit-gele bloesems massaal aan de takken.

Vlierbloemenlimonade.

Ik stop dan een glazen bokaal of een niet-metalen pot van twee liter vol met verse vlierbloesemschermen. Ik snij twee citroenen in schijven en steek die ertussen. Ik druk alles goed aan en overgiet het goedje met koud water. Ik laat alles 24 uur op een warme plek trekken. Dan doe ik de bloemschermen met de citroenen in een neteldoek en druk die heel goed uit. Ik neem nu 1 liter vocht en breng die langzaam aan de kook. Ik roer er ondertussen 1/2 kg suiker onder en neem de kookpot van het vuur als de eerste bubbels de kop opsteken. Dan schuim ik af en giet ik gespoelde glazen tot aan de rand vol. Je kan je vliersiroop daarna nog verder afwerken zoals je met aalbessen doet.
Deze siroop kan je over pannenkoeken, yoghurt, cake en pudding gieten. Je kan een geutje bij gekoelde witte wijn doen. Hoe meer siroop je erbij doet, hoe zoeter je heerlijk, naar lichies smakend drankje wordt. Mijn twee kinderen kregen vroeger in de hete zomers vliersiroop met gekoeld spuitwater!

Vlierbloesemjam
Je kan van deze siroop ook jam maken door het vocht met minuutsuiker of pec verder af te werken. De oude methode 1 liter vocht en 1 kg suiker zachtjes laten inkoken tot hij stijf genoeg is, kan natuurlijk ook.

Waarvoor is vlierbloesemthee goed?

Vlierbloesemthee kan je heel gemakkelijk zelf maken. Pluk 4 bloemschermen op een veilige plek. Doe er nog wat citroenverbenablaadjes en 3 kruidnageltjes bij. Overgiet met kokend water en laat niet langer dan 5 minuutjes trekken. Deze thee is niet alleen lekker, maar zorgt ook voor een goede bloedcirculatie. Als je een kouwelijk type bent, zal deze thee je lekker verwarmen.
Thee van vlierbloesems, duizendblad en munt helpt een handje tegen griep.
Vlierbloesemthee is ook goed tegen slijmvliesontsteking in de bronchiŽn en bovenste luchtwegen. HooikoortspatiŽnten zouden baat vinden bij een kopje niet zo lekker geurende, maar wel zalig smakende vlierbloesemthee. Het spreekt vanzelf dat je naar de dokter moet, als het om ernstige kwalen gaat.

Tip: Pluk je vlierbloesems op een onbezoedelde plek. Je mag ze niet wassen, want ze drogen niet goed en worden dan bruin. Je kan de bloesems op een donkere, warme, luchtige plek drogen. Leg ze niet te dik op elkaar, want dan schimmelen ze. En als je geen vlierstruik in je tuin of omgeving hebt, geen nood. Gedroogde vlierbloesems zijn te koop in een natuurvoedingswinkel.

Zijn vlierbessen giftig?

Natuurlijk kent iedereen de gezonde, lekkere vlierbessensiroop. Je zal je dan misschien afvragen waarom deze vraag in dit boekje terecht is gekomen. Maar misschien is die vraag toch nog niet zo gek.
Als je veel onrijpe bessen eet, kan het zijn dat je hevige buikloop krijgt. Sommigen krijgen braakneigingen, een verhoogde polsslag of een verhoogde urineafscheiding. Dus, de vlier is toch een beekje giftig?
Inderdaad. De blauwzuurglycosiden, waarvan sambunigrine er ťťn is, de vluchtige oliŽn en een onbekende harsachtige stof van de vlier zijn giftig.
Vooral in de verse bladeren en de schors zit veel sambunigrine. De verse bessen zijn licht giftig.
Door de bessen te koken, kook je de giftige stoffen eruit. Dan kan je ze gerust gebruiken.
De oude Grieken en Romeinen gebruikten de vlier al als geneesmiddel. In de kruidengeneeskunde gebruiken ze nog de gedroogde bloemen en de binnenbast. Die werken bloedzuiverend, laxerend, urine- en zweetdrijvend.
Uit de rijpe bessen kan je een kalmerende hoestsiroop maken.

Hoe maak je best vlierbessensiroop?

De zwarte bessen van de vlier zijn rijp vanaf augustus tot september. Al heel lang maken bezorgde (groot)moeders er siroop tegen griep en verkoudheid van.
Als je voor je huisgenoten een gezonde hoestdrank wilt maken, moet je de zwarte bessen van de vlier plukken. De groene zijn licht giftig. Let dus op.
Werkwijze:
Pluk bessen van de vliersoort die 5 groene bladeren per stengel heeft. Dat is de goede.
Haal de bessen van de steeltjes, was ze en doe ze in een kookpot.
Laat ze even opkoken en doet ze dan in een neteldoek.
Druk het sap goed uit.
Bij 1 liter sap voeg je een halve kilo kandijsuiker.
Je neemt de siroop onmiddellijk van het vuur, als hij begint te koken.
Vul er onmiddellijk glazen potjes mee, tot aan de rand.
Schroef de metalen deksels erop en zet ze omgekeerd weg.
Voor je de potjes vult, kan je er ook nog een takje tijm of rozemarijn in steken.
Die kruiden doden ook bacteriŽn.

Hoe maak je vlierbessenjam?

Ga op dezelfde manier tewerk als bij de vlierbessensiroop.
Gebruik in plaats van gewone suiker, geleersuiker. Er bestaat nu een product waarvan je maar een halve kg nodig hebt om een liter vlierbloesem vocht te laten opstijven.
Lees de instructies op de verpakking.
Giet de kokend hete jam in propere potten, boordevol, en zet het metalen schroefdeksel erop.
Laat omgekeerd afkoelen. Dan zuigt het deksel zich hermetisch vast. Op die manier kan je de jam een jaar of langer bewaren, zolang je het deksel niet opendraait. Eens de pot open, kan je de jam beter in de koelkast bewaren. Zeker in de zomer. Dan blijft hij lang lekker smaken.

Wat kan ik doen om vliegen uit mijn huis te houden?

Vlier houdt de vliegen weg. Plant daarom een vlierstruik naast je huis. Je zal veel minder last hebben van die vervelende, subtiele brommers.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina