De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Kruiden drogen

kruiden Kruiden drogen

kruiden Kruiden drogen

kruiden Kruiden drogen

Kruiden drogen

Print Recept

Hoe droog ik best mijn kruiden?


Om zoveel mogelijk waardevolle bestanddelen te bewaren, moet je kruiden op de juiste manier drogen. Doe dat nooit in de volle zon, dan verkleuren ze en verliezen ze waardevolle bestanddelen. Leg ze ook niet op krantenpapier want de kranteninkt werkt negatief in op de kruiden. Kortom: droog je kruiden donker, luchtig en warm.
Dat kan op een zolderkamer. Plak de dakraampjes dicht. Zet twee stoelen tegenover elkaar en leg er een oud vliegenraam tussen. Strooi je kruiden over het gaas en hussel ze geregeld eens door elkaar. Geniet ondertussen van de heerlijke geuren die vrijkomen.
Vraag me nu niet hoe lang het droogproces duurt. Dat verschilt van kruid tot kruid. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe warm en hoe vochtig het in die ruimte is. Ik zou zeggen, als de kruiden ritselen en de stelen gemakkelijk breken, kan je de kruiden verder verwerken. Doe ze dan in een bruine papieren zak. Die is poreus en donker. Zo kan je de kruiden een jaar lang in hun optimale toestand bewaren. Daarna verliezen ze van hun waarde.
Nu denk je misschien: ‘Die is goed, ik heb helemaal geen zolder.’ Wel beste vriend(in), dan is er nog de warmeluchtoven. Als je de kruiden op een rooster, of op bakblikken legt, dan kan je verschillende lagen boven elkaar in de oven schuiven. Zet de stand niet hoger dan 35 graden. Anders gaan er teveel waardevolle stoffen verloren. Steek een kurken stop tussen de ovendeur, dan kan het vrijgekomen vocht weg.
Je kan je kruiden ook drogen in een kartonnen deksel. Bijvoorbeeld uit de supermarkt een kartonnen platte doos waarin botervlootjes zaten. Leg een stuk keukenrol in de doos, leg je kruiden erin, niet teveel op elkaar, en zet de doos op de verwarming of in je warme veranda. Vergeet niet een keukenhanddoek over de kruiden te leggen. Dan kan er geen vuil in en kunnen de kruiden donker drogen. Op die manier blijft de kleur mooi en blijven er voldoende waardevolle stoffen bewaard.
En dan zijn er ook nog de droogkasten die je in de handel kan kopen. Die kan je op de gewenste temperatuur instellen. Handig. Maar op een oud vliegenraam kan je veel meer kruiden tegelijk drogen.
Je kan de kruiden zoals tijm, citroenmelisse, dragon enz wassen, drogen en fijn snijden. Doe ze daarna in een bakje waarin je ijsblokjes maakt, giet er wat water bij en vries ze in. Als de kruidenijsblokjes hard bevroren zijn kan je ze uit het bakje duwen en in een grote plastic zak steken. Zo kan je ze dan in de diepvries bewaren. Je kan dan telkens je ze nodig hebt zoveel blokjes nemen als je wilt, zonder dat je hele diepvries vol met ijsblokbakjes moet staan.

Zitten er nog voldoende vitamines en andere belangrijke bestanddelen in gedroogde kruiden ?

Uiteraard blijven verse kruiden, die je net uit de tuin haalde, meer vitamines bevatten. Maar in de winter staan er geen verse kruiden in de tuin, toch niet in de mijne... Dan moet je wel gedroogde of ingevroren kruiden gebruiken.


Attentie:
Sommige kruiden of bessen MOET je eerst drogen voor gebruik. In dat geval zitten er giftige stoffen in de kruiden of bessen en die moeten dan door het droogproces verdwijnen. Zo heb je bijvoorbeeld de lijsterbes. Die zijn echt giftig. Maar als je ze laat drogen, verdwijnen de giftige bestanddelen en kan je de bes gebruiken tegen heesheid.

Tip:
Vergeet niet de naam van het kruid op de zak te schrijven. Na een tijdje weet je echt niet meer welke kruiden je in welke zakken stopte. Er zijn natuurlijk ook weer kruiden die het geheugen ondersteunen maar....hoe heten die ook weer? Trouwens: eer die werken...


Daniëlle Houbrechts | Startpagina