De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Goudsbloem (Calendula Officinalis)

kruiden Goudsbloem (Calendula Officinalis)

kruiden Goudsbloem (Calendula Officinalis)

kruiden Goudsbloem (Calendula Officinalis)

Goudsbloem (Calendula Officinalis)

Print Recept

De goudsbloem is een echt duiveltje-doe-al. Wil je graag warm ogende oranje of gele bloemen in je tuin ? Of een plant die je als lekker hapje op je bord kunt terugvinden ? Een kruid waarvoor je een plaatsje reserveerde in je huisapotheek of een natuurlijke verfsoort waarmee je wol kunt kleuren ?
Je zegt het maar. Het kan allemaal met goudsbloem. Je kunt er zelfs het weer mee voorspellen. Als je ’s morgens rond 7 uur je tuin instapt en je goudsbloemen staan er nog allemaal op hun steel met gesloten kelkjes te bibberen, trek dan maar een regenjas aan. Want er komt beslist nattigheid in de loop van de dag ! Dat zeiden tenminste onze voorouders.

Goudsbloem op je bord
Goudsbloemblaadjes tussen je kiezen doen lichtjes denken aan peper. Mensen die opgescheept zitten met een zout- en weet-ik-nog-allemaal-wat-loos dieet, kunnen hun maaltijden wat opvrolijken met lieflijke oranje goudsbloem. Daarvoor kun je verse of gedroogde goudsbloemblaadjes gebruiken.
Met goudsbloemblaadjes krijgen je gerechten een lekkerbekkend saffraankleurtje. Verwacht nu niet dat je goudsbloem ook nog naar saffraan zal smaken. Je kunt niet alles hebben in het leven... Vroeger hielp het in elk geval om een eenvoudig en goedkoop gerecht feestelijk op het bord te krijgen.
Doe maar eens wat goudsbloemblaadjes in je rijstepap. Als die afgekoeld is, strooi je er nog wat blaadjes overheen. Midden op de rijstepap leg je dan een hele goudsbloem. Mmm !


Goudsbloem als kwalentemmer
Goudsbloemzalf is een bestseller voor mensen die met spataders geplaagd zitten. Ook kloven, gebarsten lippen en brandwonden gaan voor de bijl onder de goudsbloemzalf.
Je kan de zalf zelf maken. Maar als er geen bloemen te vinden zijn kan ik je mijn goudsbloemzalf aanraden. Je kan ze makkelijk bestellen.

Natuurlijk antibioticum
Goudsbloem bevat een natuurlijk antibioticum. Als je elke dag enkele bloemblaadjes naar binnen speelt, heb je niets dan voordelen. Je kunt ze over rauwkostschotels, aardappels en desserts strooien. Ook de soep stelt wat blaadjes op prijs, als je ze maar niet laat meekoken !

Goudsbloemthee
Je kunt natuurlijk ook thee maken van deze heilzame plant. Goudsbloem helpt je lever haar werk behoorlijk te doen. Je spijsvertering krijgt hierdoor een duwtje in de goede richting.
Pluk hiervoor een goudsbloem in je tuin. Je kan er nog wat andere kruiden zoals citroenmelisse of citroenverbena aan toevoegen.
Overgiet met kokend water en laat 5 minuutjes trekken. Ziezo je thee is klaar. Je kan er nog een schijfje citroen bijdoen.

Goudsbloemzalf
Leg je handen tegen elkaar. Leg er goudsbloemen in. Je kunt de hele plant, uiteraard zonder wortel, gebruiken. Je hebt vier van die handkuiltjes vol goudsbloem nodig.
Laat nu 500 g vaseline in een pan zachtjesaan smelten.
Roer de in stukjes gesneden goudsbloem eronder en laat een nachtje staan.
Verwarm opnieuw en zeef het goedje.
Giet het in sierlijke potjes, laat het afkoelen en doe er een deksel op.
Goudsbloemzalf werkt desinfecterend, wond helend, reinigend, genezend en beschermend. Gebruik ze bij schrale en droge huid, kloven en jeuk, doorligwonden, spataders... Geen goudsbloemen in je tuin? Geen probleem. Bestel nu je goudsbloemzalf online.

Goudsbloemolie
Verzamel verse, droge bloemen en doe ze in een glazen pot.
Giet er koudgeperste olijfolie op tot de bloemen onder staan.
Zet de pot op een warme, donkere plaats. Regelmatig even schudden is de boodschap.
Giet de olie na vier weken door een dunne doek.
Goudsbloem olie werkt wond helend en verzachtend.

Goudsbloem aftreksel
Als je last hebt van een uitwendige ontsteking, dan neem je best een gezonde plons in een goudsbloembad. Hiervoor maak je een aftreksel van goudsbloem:
Overgiet 150 g goudsbloemen met kokend water, laat 20 minuten trekken, zeef het mengsel en giet het in het badwater. Vlij je erin en geniet van de reinigende, genezende goudsbloem die je huid meteen ook nog zacht maakt. Het lijkt wel een reclamespot...

Goudsbloemblaadjes handcrème

Benodigdheden
1 afgestreken soeplepel bijenwas in korrelvorm
6 afgestreken soeplepels goudsbloemolie
etherische olie van geranium of rozen en lavendel

Werkwijze
Laat alles au bain marie smelten
Als de was gesmolten is, neem je de pan van het vuur.
Doe 2 druppeltjes geranium etherische olie erbij
(1 druppeltje rozen- en een druppel lavendel etherische olie kan ook)
Deze crème is zacht. Verwen je handen ermee na het tuinwerk.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina