De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Vuilboom (Frangula alnus)

kruiden Vuilboom (Frangula alnus)

kruiden Vuilboom (Frangula alnus)

kruiden Vuilboom (Frangula alnus)

Vuilboom (Frangula alnus)

Print Recept

Hoe het sporkehout aan zijn bijnaam 'vuilboom' kwam, is gemakkelijk te verklaren. De mensen die met sporkehout werkten hadden echt vuile handen. Het was een hele kunst om het vuil tussen de huidplooitjes weg te krijgen.
Sommigen beweren dat de schapen van de blaadjes knabbelden en dan diarree kregen. Hun 'derrière' was dan niet meer zo netjes om te bekijken. Het is in ieder geval een feit dat sporkehout je darmen aanzet voort te maken.

Niet alleen voor thee maar ook om spijkertjes te maken was sporkehout ideaal. De schoenlappers maakten daar dankbaar gebruik van.

De jonge scheuten van sporkehout waren mooi recht. De boer sneed die af en droogde ze. Nadien splitste hij ze. Op die manier kreeg hij lange spaanders die ideaal waren om vuur voo rzijn pijp uit de open haard te halen. De boer kon ook wel afgewaaide sporkehouttakken gebruiken, maar zijn voorkeur ging toch uit naar mooie recht sterke twijgen. Als hij dan daar zijn mes inzette splitste het hout vanzelf. Zo kon de boer na zijn zware dagtaak een lekker pijpje roken zonder zijn fikken te verbranden. Naast de open haard hing er dan ook een koker met sporkehoutspaanders.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina