De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Saffraankrocus (Crocus sativus L.)

kruiden Saffraankrocus (Crocus sativus L.)

kruiden Saffraankrocus (Crocus sativus L.)

kruiden Saffraankrocus (Crocus sativus L.)

Saffraankrocus (Crocus sativus L.)

Print Recept

Zitten er saffraandraadjes in krokussen?

Inderdaad, saffraan bestaat uit de stempels van een bepaalde soort krokus namelijk de Crocus sativus L. Een stempel is het vrouwelijke deel van de bloem Natuurlijk beginnen je vingers in de lente te jeuken om op zoek te gaan tussen je krokussen. Maar... je zal toch moeten wachten tot de herfst. In september-oktober kruipen de blauw-paarse bloemen van deze krokussoort uit de grond. En let goed op! Vergis je niet. We hebben het dan niet over de giftige herfsttijlloos, maar over de Crocus sativus L.


De naam saffraan komt van het Arabische zafarân, wat geel betekent.

De krokussen vormen geen zaad. Ze maken elk jaar nieuwe knolletjes en die groeien gewoon op de oude knollen.

Eigenlijk zijn die knolletjes nog niet zo dom. De kleintjes groeien op de oude en komen stilletjes aan dichter bij het aardoppervlak liggen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ze willen lekker diep in de aarde blijven zitten.

Wat doet nu zo een knol om zijn willetje door te drijven? Wel, hij maakt enkele dwars gerimpelde wortels en die trekken hem weer naar beneden. Zo blijft hij op de juiste diepte. Graaf er maar eens eentje uit als hij bloeit. Dan zul je die krimpwortels duidelijk zien.

Elke bloem heeft een stijl die uit drie stampers bestaat. Die stampers kan je met de hand eruit plukken en drogen op een warme, luchtige plek. Door het droogproces verliest saffraan wel 80 procent van zijn gewicht. Het is een arbeidsintensieve klus. Dat kan ik je vertellen. Wist je dat je 150 000 tot 200 000 van die stempels nodig hebt om één kilogram droge saffraan te oogsten? Het zal je dan ook niet verbazen dat saffraan de duurste specerij ter wereld is.

In Spanje, Frankrijk, Italië Oostenrijk en Zwitserland vind je krokusplantages. In de eerste helft van de vorige eeuw leverde Spanje zo maar eventjes 50 000 kg saffraan per jaar.


Waarvoor gebruik je saffraan?

Onze voorouders gebruikten saffraan als liefdesoppeppertje.

Als je niet overdrijft met saffraan, zou hij je libido ten goede kunnen komen. Als je tien gram saffraan in een keer naar binnen kiepert, is het voor goed gedaan met de liefde. Saffraan bezit een giftige stof die op het centrale zenuwstelsel inwerkt. Je nieren kunnen daardoor behoorlijk in de knoop geraken.

Saffraan is zo duur dat je vanzelf wel zuinig met deze specerij omspringt.

Vroeger gebruikten ze saffraan om er een schitterende geel-oranje natuurlijke verf mee te maken.

Je kan saffraan ook gebruiken om spijzen en dranken een lekker smaakje te geven en een beetje geel te kleuren. Bijvoorbeeld in rijstpap, gebak en bepaalde likeuren doet saffraan al eeuwen prima werk.

De kleurkracht is zo groot dat je met één deeltje saffraan 20 000 deeltjes water kan kleuren. Om een rijstpap voor 6 personen hartelijk geel te maken, heb je maar twee draadjes saffraan nodig. Saffraan geeft je gerechten een zoete en tegelijk een tikkeltje bittere smaak.


Hoe weet ik dat ik echte saffraan koop?

Nu je weet dat saffraan peperduur is, kan je je voorstellen dat er wel wat bollebozen zijn die met dit kostbaar goedje wel eens willen sjoemelen. De bloemen van saffloer kunnen gemakkelijk dienst doen als saffraan. Voor je het in de gaten hebt, betaal je heel veel geld voor iets helemaal anders dan saffraan. Soms drogen ze zelfs goudsbloemblaadjes en verpulveren ze die om ze nadien te kunnen verkopen als echte saffraan.

Uitkijken is dus de boodschap. Zeker als je je laat verleiden om in vreemde landen specerijen te kopen. Koop de hele stampers en niet het poeder. Dan ben je bijna zeker dat je het juiste kruid te pakken hebt, zeker als het draadachtige sliertjes van ongeveer 4 tot 5 cm lang zijn.


Kan ik de Crocus sativus L zelf kweken?

Ja, dat kan je, maar weet dan wel dat de bloemen er pas komen, als de knollen volgroeid zijn. Die moeten ten minste 1 tot 1,5 cm groot zijn. Ze groeien in voedzame, goed doorlaatbare grond. Ze willen, zes weken nadat je ze plantte, graag een schepje kunstmest. Vergeet niet in het voorjaar nog eens hetzelfde te doen.

Zelfs als je de knolletjes met veel liefde en alle zorg plant, kan het toch nog verkeerd aflopen. Zware regens of vorst tijdens de bloei kunnen fataal zijn.

De knolletjes kunnen, als het moet, 12 tot 15 jaar mee. Ze zullen altijd later bloeien, want de knol werkt zich elk jaar dieper in de grond. De plant verzwakt daardoor. Daarom vervang je de knolletjes best na 5 jaar, als je ze wilt planten om de stempels te oogsten. Pluk de meeldraadjes op het moment dat de bloemen open gaan.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina