De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Marjolein (Origanum Marjorana hortensis)

kruiden Marjolein (Origanum Marjorana hortensis)

kruiden Marjolein (Origanum Marjorana hortensis)

kruiden Marjolein (Origanum Marjorana hortensis)

Marjolein (Origanum Marjorana hortensis)

Print Recept

Wat is het verschil tussen marjolein, majoraan en oregano ?


Ik kan me voorstellen, dat je er soms niet meer uit wijs raakt, als het over deze kruiden gaat. In vergeelde boeken hebben ze het dan ook nog over duist, de oude naam voor marjolein.

Geen wonder dat de marjoleinzaak niet heel duidelijk is. De naam oregano, marjolein, majoraan of palingkruid gebruiken de meesten allemaal door elkaar.

Oregano of wilde marjolein en marjolein of majoraan hebben ongeveer dezelfde smaak en eigenschappen. De planten hebben wel een andere feestjurk aan.

De roots van deze twee kruidige dames liggen in warmere oorden: de gebieden met een Middellandsezeeklimaat.

Ze hebben een pittige, opvallende smaak en maken de mamma mia - pizza's overheerlijk.

Al honderden jaren bestaat er over deze twee planten verwarring. Vroeger noemden ze de hele handel Origanum Majorana L. Nu zijn er heel wat plantkundigen die deze naam uitsluitend voor de marjolein uit de muntfamilie gebruiken.


Marjolein of majoraan

Deze plant wordt meestal 80 tot 45 cm hoog. Het kruid staat in onze tuintjes een vol jaar met haar witte of roze bloemen te pronken. In de winter bevriest ze meestal, want kou....daar kan ze niet tegen! Ze smaakt niet zo krachtig en is iets zoeter.

De meesterkok gebruikt marjolein in slaatjes, groente- en vleesschotels, leverworst , sommige kazen, vullingen voor kip en kalkoen, soepen en sauzen.


Oregano of wilde marjolein

Deze plant daarentegen kan tegen een kouwelijke stoot. Dit kruid wordt 60 tot 90 cm hoog. Het heeft rechtopstaande, zich vertakkende stengels. De bladeren zijn breder en donkerder groen dan die van de teergevoelige marjolein. De bloemen zijn purper en mooi (zelfs gedroogd). De smaak is pittiger, sterker en pikanter. Je kan je voorstellen dat de Italianen meer voor oregano op hun pizza voelen.


Kan ik dit kruid ook in de winter gebruiken?

Je kan er olie van maken of het kruid gedroogd gebruiken.

Olie

Marjolein kan je overgieten met koudgeperste olijfolie en 7 dagen laten trekken. Deze olie is lekker om mayonaise of vinaigrettes mee te maken.

In Spanje, Rusland en Italië destilleren ze de bladeren van de oregano. Deze geelgroene, aromatische olie brengt sauzen en andere voedingsmiddelen op smaak.


Gedroogd

In de winter kan je beslist gedroogde marjolein of oregano gebruiken. Ze verliezen dan wel wat van hun eigenschappen, maar ze blijven de moeite waard. Je kan er je stoofpotjes zonnig mee opvrolijken.


Helpt wilde marjolein bij een verkoudheid?

Zit je geplaagd met een griep of een verkoudheid, haal dan maar marjolein boven. Er zitten allerlei waardevolle stoffen in die je er weer vlug bovenop kunnen helpen.

Trouwens, als je een theelepel Provençaalse kruiden overgiet met kokend water en 10 minuutjes laat trekken met een schijfje citroen, dan heb je een thee doe nog doeltreffender werkt. In Provençaalse Kruiden zit immers ook wilde marjolein.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina