De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Mierikswortel (Cochlearia armoracia L.)

kruiden Mierikswortel (Cochlearia armoracia L.)

kruiden Mierikswortel (Cochlearia armoracia L.)

kruiden Mierikswortel (Cochlearia armoracia L.)

Mierikswortel (Cochlearia armoracia L.)

Print Recept

Help, in mijn tuin komt overal mierikswortel uit. Wat kan ik hiertegen doen?


Inderdaad, mierikswortel maakt soms wel eens misbruik van onze gastvrijheid. Binnen de kortste keren staat je tuin er vol van. Plant hem daarom in een bodemloze emmer en stop die in de grond. Zo blijft hij op zijn plek zonder opdringerig te zijn. Soms is dat nog niet voldoende. Denk na voor je deze expansiegeile gast in je tuin plant.

Voor wie liever geen mierikswortel in zijn tuin zet, is er nog de kant en klare Horse radish in de winkel te koop. Je kan zo'n potje lang bewaren in de koelkast, ook al heb je het al eens open gemaakt. Mierikswortel bevat namelijk een natuurlijke stof die desinfecteert.


Wat kan ik allemaal doen met mierikswortel?

Je kan verschillende delen van de plant gebruiken. De meeste mensen denken dat ze enkel aan de slag kunnen met de wortel. Denk er altijd aan dat mierikswortel de slijmhuid van de maag kan prikkelen. Overdrijf dus niet.

Gebruik hem met mate, want te veel of te lang gebruik kan ook je nieren vervelen.


Blaadjes

De allereerste blaadjes van de mierikswortel kunnen al in de sla. Je kan ze ook bereiden zoals spinazie.


Bloemen

Mierikswortelbloemen zijn witgeel en hebben een lekker aroma. Ze horen op rauwkostschotels voor de smaak en het uitzicht.


Wortels

De wortels van deze plant kan je in de herfst oogsten. In de winkel vind je ze van september tot december. Als je wortels koopt, let er dan op dat ze stevig en droog zijn.

Mierikswortel smaakt scherp. Je mag maar een heel klein beetje van deze wortel in de gerechten doen of het is niet meer te eten. Vooral kleine kinderen zullen de smaak veel te scherp vinden. Je kan de smaak wat temperen met wat geraspte appel, melk, room, rietsuiker of honing.

Als je mierikswortel mee laat sudderen in je stoofpotje verdwijnt de scherpe smaak.

Je kan gedroogd mierikswortelpoeder kopen en dat bij beetjes gebruiken om je gerechten op smaak te brengen.


Smaakmaker

Geraspte mierikswortel in wortelsalade is lekker als je niet overdrijft.

Kwark en slasaus lusten ook wat schilfers mierikswortel.

Vooral bij zalm of gerookte forel smaakt deze wortel uitstekend.


Saus

Van geraspte mierikswortel, witte wijn, room, een geut appelazijn en een snuif suiker maak je een heerlijk sausje.


Azijn

Als je augurken inmaakt, overgiet ze dan eens met mierikswortel-azijn. Hiervoor snij je de wortel in stukjes en overgiet je de blokjes met witte wijnazijn. Laat enkele uren trekken, zeef de stukjes eruit en je azijn is klaar.


Als ik maar een stukje mierikswortel gebruik, hoe kan ik dan de rest best bewaren?

Nadat je een stukje afgesneden hebt, kan je de wortel in een kom water bewaren. Je kan hem ook schuin in de grond steken, om er de volgende keer weer een stuk van te gebruiken.


In de volksgeneeskunde kom je vaak mierikswortel tegen. Waarvoor kan je deze wortel gebruiken?

Echt voor heel wat dingen:

Verkoudheid

Als je geregeld een beetje mierikswortel op je menu zet, zullen de verkoudheidsbacillen je veel minder vlug klein krijgen. Het gewas maakt slijmen los en desinfecteert.


Voorjaarsmoeheid

Mierikswortel helpt ook die vervelende voorjaarsmoeheid bestrijden.


Schoonmaker

Mierikswortel heeft een sterk reinigende werking. Maar als je mierikswortel raspt, zal je merken dat een sterke geur je reukorgaan op de proef stelt. Als je te veel van die wortel naar binnenspeelt, is het net of de sterke geur rechtstreeks je hersenen wil binnendringen. En dat is een eigenaardig gevoel! En kan soms pijnlijk overkomen.


Astma

Omdat er zwavel in mierikswortel zit is deze wortel uitstekend tegen astma. Melly Uyldert zegt: "Als je bang bent voor een astma-aanval tijdens de nacht, dan kan je voor het slapen gaan best een halve eetlepel honing met half zoveel geraspte mierikswortel innemen."


Reuma

Reumapijn kan je proberen te verhelpen met geraspte mierikswortel op de pijnlijke plek te leggen. Mierikswortel ontgift het lichaam en zorgt voor een goede doorbloeding.

Maar attentie:

Soms werkt mierikswortel zo sterk dat er blaren kunnen ontstaan. Als je het wil proberen, breng dan eerst een beschermende laag goudsbloemzalf of camillecrème op je huid aan.


Hoofdpijn

Deze wortel bewijst ook diensten bij hevige hoofdpijn. Maak een papje en leg het in je nek. Maar vergeet de beschermende crème niet.


Tinctuur

Een alcoholisch aftreksel van mierikswortel helpt bij slecht genezende wonden, vooral tegen wild vlees. Ook hier je beschermende zalf niet vergeten en denk eraan: het zal pikken!

Rasp voor de tinctuur de wortel en overgiet met graanjenever. Laat dit papje een uur trekken. Doe alles door een neteldoek en je tinctuur is klaar.

Mieriksworteltinctuur is ook in de handel te koop.


Attentie

Gebruik hem met mate, want te veel of te lang gebruik kan ook je nieren irriteren.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina