De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Rode Biet (Beta)

kruiden Rode Biet (Beta)

kruiden Rode Biet (Beta)

kruiden Rode Biet (Beta)

Rode Biet (Beta)

Print Recept

Waarvoor zijn rode bieten goed?

Rode bietjes zouden regelmatig op ons menu moeten staan. Ze barsten van waardevolle voedingsstoffen en vitaminen. Ze werken bloedzuiverend.
In de bieten zit een groot betaïnegehalte. Daardoor is de rode biet ook bloedversterkend. Jonge rode bietjes met blad hebben ook een hoog kaliumgehalte en dat zorgt voor een lage bloeddruk.

Hoe kan ik rode bieten verwerken?

Recept:
Jonge rode bieten zijn prima om in te maken, maar ook oudere exemplaren kan je gebruiken. Die moeten wel langer koken voor ze gaar zijn.

Ingrediënten
11/2 kg schoongemaakte bietjes
750 g appelazijn
1 koffielepel en nog eens 2 koffielepels kruidenzout
2 eetlepels honing
peperkorrels

Bereiding
Doe de bietjes in de kookpot.
Zet ze onder water en doe er een lepeltje zout erbij.
Laat de bieten zacht koken. Als je er met een vork kan inprikken, neem je ze uit het kokend water.
Giet af en laat afkoelen.
Schil de bietjes en snij ze in plakjes.
Verdeel ze over goed uitgespoelde bokalen.
Doe de azijn, de resterende 2 koffielepels zout en de honing in een kookpot van roestvrij staal en breng aan de kook.
Laat afkoelen.
Doe drie peperbolletjes in elke pot boven de plakjes biet.
Giet de azijnmengeling erover.
Bewaar de goed afgesloten potten op een koele plek.
Laat ze minstens een week staan voor je ze op tafel zet.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina