De heerlijkste kruidenrecepten

In beeld

kruiden Sleutelbloem (Primula veris)

kruiden Sleutelbloem (Primula veris)

kruiden Sleutelbloem (Primula veris)

kruiden Sleutelbloem (Primula veris)

Sleutelbloem (Primula veris)

Print Recept

Mijn grootmoeder maakte van sleutelbloemen thee. Waarvoor is die thee goed?

De wilde primula’s uit vochtige, zonnige weiden (Primula veris en de Primula elatior) stonden vroeger in de medicijnkast van onze voorouders. Nu zie je ze iets minder opduiken in dat kastje, maar je kan er natuurlijk nog altijd thee van maken.
Overgiet een soeplepel zoetgeurende bloemen met kokend water en laat alles 5 minuutjes trekken.
Deze thee is goed tegen hoofdpijn veroorzaakt door nerveuze spanningen en slapeloosheid.
Hetzelfde kan je doen met de naar anijs ruikende wortels van de primula. Je mag de thee dan 10 minuutjes laten trekken. Deze thee is goed tegen hoesten. Zowel de bloemen als de wortels hebben een slijmoplossende werking.
Vroeger dronken ze deze thee ook tegen artritis. Daarom worden de wortels van de sleutelbloem ook wel eens radix artritica genoemd.

Maar attentie!!!
- Sleutelbloemen zijn beschermd. Je mag ze dus niet zomaar in de natuur weghalen. Je kan ze wel zelf zaaien of planten in je tuin. Daar zal niemand wat op tegen hebben. Maar laat de natuur de enkele bloemen die haar nog resten.
- Sommige mensen zijn allergisch voor sleutelbloemen (zoals je ook allergisch kan zijn voor tomaten of aardbeien). Uiteraard verwerk je dan beter geen bloemen in je gerechten.

Hoe kan ik sleutelbloemen in de keuken verwerken?

Dat kan, als je de sleutelbloemen uit je eigen tuin kan oogsten. Vergeet niet dat deze bloemen beschermd zijn. Zaai ze in je tuin en bespuit ze niet. In de keuken kan je ze voor verschillende gerechten gebruiken.

Bloemen-borrelhapjes
Met de bloemen kan je verleidelijke borrelhapjes maken. Neem daarvoor een stukje knackebröd en smeer er een beetje kruidenkaas op. Bovenaan (aan de smalle kant) leg je drie sleutelbloemen, onder die bloemetjes een stukje bieslook en naast de bieslookstengel twee blaadjes pimpernel of piepkleine muntblaadjes. Je borrelhapje is net een schilderij en daarbij is het ook nog lekker en gezond.

Sleutelbloemcake en -brood
Sleutelbloemen kan je onder het deeg van je cake of je brood roeren. De bloemen hebben geen uitgesproken smaak, maar het deeg ziet er mooier uit.

Sleutelbloemsla
Binnenin het rozet van de groene blaadjes vind je een paar hele zachte. Die smaken heerlijk in de lentesla. Als die allemaal opgebruikt zijn, kan je ook de grotere blaadjes in de sla snipperen, samen met andere eetbare kruiden.

Sleutelbloemjam
Pluk sleutelbloemen (gewone sleutelbloem) in je tuin. Overgiet ze met kokend water en laat ze een nachtje staan. Doe de bloemen door een neteldoek en knijp ze goed uit. Aan elke liter vocht voeg je een 0,5 kg geleersuiker toe. Je kan best de instructies op de verpakking volgen.


Daniëlle Houbrechts | Startpagina